in 10,9 seconden!

Soms loop ik een rondje over de naburige Chris Berger-baan van de atletiekvereniging AV’23 in Amsterdam. Wanneer ik even harder ga lopen, denk ik aan het sprinttalent van mijn vader, Jo Kuiper (1922-1959). Ik kende wel de vage foto’s, een oude aankondiging van Zuidnederlandse atletiekwedstrijden. Op een recente vraag hoe snel hij eigenlijk was, moest ik het antwoord schuldig blijven.

Jo Kuiper, de jongeman van rond de twintig jaar in de geheel witte kleding, en enkele sportmaten van de SV Maurits.

Een duik in regionale krantenarchieven leverde het onverwachte antwoord. In de Limburger Koerier van 18 mei 1942 stond een verhaal met de kop “Kuiper in super-conditie. Tien komma negen op de honderd meter!” En verder: “Kuiper is wel in uitmuntende vorm en we zien hem van ’t jaar nog meerdere malen op de eerste plaats eindigen”. Elders kwam ik zijn naam tegen, met onder anderen Chris Berger, bij een opsomming van de tien snelste lopers op de honderd meter in het Nederland van 1942.

Neef Jo Kuiper, vernoemd naar zijn grootvader, had in deze tijd zijn persoonlijk record op de 100 meter: 11,9 seconden. Een klein verschil moet er zijn.

Een gedachte over “in 10,9 seconden!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.