de dreun van een jager

Gillen en rennen op het plein voor de kleuterschool in Heerlen-Molenberg. Een zomerse ochtend en dan….een enorme dreun. In paniek stuiven we alle kanten op. Ik ren de straat op. De leidster weet mij, en andere kinderen, terug te halen. Wat was er gebeurd?

Een antwoord kwam er, toen ik met mijn vader van onze hoekwoning in de Maandagstraat – voorbij het terrein van het slachthuis – naar de nabije Voskuilenweg was gelopen. In een bietenveld zagen we her en der kleine rookpluimen; het moet een dag of wat later zijn geweest. Een vliegtuig van de Engelse luchtmacht was hier verongelukt.

Ergens in 1956 is deze foto gemaakt: op de arm van vader zit broertje Maurice, broertje Ruud kijkt naar de grond, ik ben in gehurkte houding. Op de verre achtergrond zie je het bos in Schaesberg, dan de heuvel van een mijnspoorlijn, en vervolgens (niet zichtbaar) het bietenveld. In dat veld was de straaljager een jaar daarvoor neergestort.

Dit aangrijpende voorval van dinsdag 5 juli 1955 om 11:08 uur was ik bijna vergeten. Het was echt gebeurd, zo bleek (zie hieronder blog op Heerlen Vertelt). De toenmalige kranten en radio berichtten gedetailleerd over het ongeluk. De dreun op die ochtend was die van een Sabre F 86-straaljager van de Royal Air Force, gelegerd op een luchtmachtbasis in het Duitse Bruecken, was in de lucht boven Schaesberg geexplodeerd om zich vervolgens in dat bietenveld te boren. De 21-jarige piloot Michael Smith had nog net weten te voorkomen, dat hij in een van de woonwijken zou neerstorten. Dit type straaljager was toendertijd al berucht vanwege motorische gebreken en de vele ongelukken. De jonge weduwe was altijd bevreesd geweest, dat haar man dit zou overkomen.

Op 5 juli 2016 werd met militaire eerbetoon en in aanwezigheid van familieleden uit Engeland een plakaat ter plekke onthuld voor die pechvogel. Een tastbare herinnering na zovele jaren.


Engelse Straaljager stort neer in Heerlen

Een gedachte over “de dreun van een jager

  1. Mooi verhaaltje, Harry, al is het natuurlijk triest voor de piloot en zijn familie&vrienden. En ook nog op mijn verjaardag, al is het weliswaar 2 jaar te vroeg.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.